måndag, mars 14, 2011

Orolig själ

Hon är en orolig själ på nätterna, vår lilla Siri.
Det har hon alltid varit.
Och vi har alltid tänkt att det blir bättre.

Det blir bättre när jag slutar amma. Det blir bättre när hon fyller ett. Det blir bättre när hon är ett och ett halvt, när hon börjar på dagis, när hon är två, när hostan slutar, när....
Det blir inte bättre.

En bra natt har hon 1-2 uppvaknanden. Det händer sällan.
De flesta nätter vaknar hon fyra-fem gånger.
Och nu, när hostan varit som värst, har vi varit inne hos henne ett tjugotal gånger.
Och nej, jag överdriver inte. Det är så våra nätter ser ut.
Sedan vi fick hostmedicin vaknar hon inte längre av hostan men istället av något annat. Något som gör att hon gråter till och är orolig.

Vi har försökt med det mesta. Det har vi verkligen.
Men nu försöker vi igen. Genom att helt enkelt få henne att försöka somna om själv. Kanske har hon vant sig vid en hand på ryggen och att bli omstoppad. Kanske är det dags för henne att lära sig att somna om själv. Kanske inte.
Och kanske är det dags att byta ut spjälsängen mot en större säng där hon kan röra sig obehindrat. Kanske inte.

Vi tar ett varv till. Och hoppas på det bästa. Så länge hennes allmäntillstånd inte är påverkat ser inte barnläkarna någon anledning till oro.
Och jag och mannen - vi delar på nätterna och sover varannan natt i källaren.
Signe? Hon sover som en stock. Det har hon gjort sedan hon var en liten bebis.

20 kommentarer:

 1. Visst är det märkligt.. hur olika de kan vara, de små liven? Vår son har alltid sovit oroligt, och jag känner så väl igen tankarna om när det rätt tid att... det vet man ju inte. Facit kom inte med i leveransen. Bara till att fortsätta försöka... Så blev han sex år och vips! Nu sover han nätterna igenom. Då går vi och skaffar en till:-) "Nu är det slut på nattsömnen i ytterligare några år", tänkte jag. Men nya fina J, hon sover. Hela nätterna. Förvisso bredvid mig, så hon kan ta sig en slurk en gång per natt, men från 11-9 hör man knappt ett pip från henne. Nu är det istället jag som är vaken...:-)

  Håller tummarna för er!!

  SvaraRadera
 2. Ja barn är känsliga...
  Vet inte hur du är med energier.. barn är ofta känsligare för dessa än vuxna som lärt sig stänga av.
  Men att rena hennes rum kan fungera (med salvia).
  Kan också låta jätteflummigt om man inte sysslar med sånt men tänkte i alla fall tipsa :)

  SvaraRadera
 3. Medkänsla till dig.. Lilla M har varit sjuk nu så hon vaknar säkert minst fem gånger per natt. Dricker välling, tappar nappen, vill komma till vår säng.. Men hon sover aldrig hela natten i vanliga fall heller.. Hade hoppats att det skulle växa bort, nu fyller hon två. Men häromdagen tänkte jag att hon kanske kommer hålla på så här i flera år till.. GÄSP!!

  SvaraRadera
 4. Vår son är snart två år och har väl sovit sådär i sitt liv. Inget katastrofalt, men mycket amning om natten och väldigt tidiga morgnar. När han började dagis blev det plötsligt väldigt jobbigt. Han var glad och nöjd på dagarna, men grät i timmar varje natt.Då var han 14 månader gammal. Inget funkade utom möjligen amning, men vi hade ju egentligen slutat amma på natten fyra månader tidigare. Efter en månad var hela familjen sliten och uppgiven. Vi har aldrig kört nån skrikmetod tidigare, men nu la jag mig på en annan våning. När vår son vaknade så gick min man in till honom och kollade att allt var ok, sa att det var natt och lät honom skrika. Det var helt förfärligt och gick verkligen emot våra instinkter, men redan tredje natten sov sonen hela natten och vaknade gladare än på länge. Trodde aldrig att det skulle gå så lätt och fort. Förutom om han är sjuk så sover vår son fortfarande gott på natten.

  SvaraRadera
 5. Åh det låter tufft för er. Alla. Det kan bero på så mycket om man inte sover. Tänker jag. Men det kan väl vara värt att prova något annat? Kram till er!

  SvaraRadera
 6. Fy vad oerhört jobbigt! Jag lider med er. Hur är det om hon somnar i er säng o sover där hela natten mellan er, får hon och då även ni sova då? Våran tjej var/är otroligt närhetstörstande o sov bäst med nån nära så hon fick göra det tills hon var 3 ungefär. Nu kan hon sova nätterna igenom själv oftast. Nu är hon 4. Hon gillade aldrig spjälsängen förresten utan har alltid sovit bäst i en stor säng. Våran lilla kille som nu är 11 månader, han sover bra i spjälsängen. Så olika det kan va.

  SvaraRadera
 7. Tänkte på en sak, hur går det o en av er sover i stora sängen med Siri och den andre i källaren ? Vi har genom åren testat en rad olika "sovkombinationer". Den här funkade ok då för oss. Det finns säkert dom som anser att barn ska sova "där dom ska och vuxna där dom ska" men jag tycker att det är viktigare ATT få sova. Äldsta sonen sa för ett par år sen något tänkvärt. "Varför ska barn sova själva och vuxna tillsammans. Barn är ju mycket mindre än vuxna." Hoppas att ni hittar ett sätt som passar er. Kram H.

  SvaraRadera
 8. Hon är inte laktosintolerant? Sen vi uteslöt laktos sover vår tvååring hela nätter (om hon inte är sjuk förstås). det har funkar i två månader nu.

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Hur var din förlossning med Siri? Snabb? Normal? Långsam? Och med Signe? Någon skillnad på förlossningarna? Detta kanske verkar märkliga frågor men kan kanske svara på varför de sover så olika. Hälsar Anna från mamahealth.wordpress.com

  SvaraRadera
 10. JMElena - vad skönt att er lilla bebis sover gott, njut av det. Och av att stora killen också sover gott.
  I fyraårsåldern sägs det att barn tenderar att kunna sova hela nätter. Så vi har två år kvar...

  Anonym - låter inte det minsta flummigt med energier i mina öron. Och Siris rum har nyligen rentas, dock inte med salvia så jag får kanske testa det nästa gång. Tack för tips!

  Ulrika - trist att även du har dålig sömna emellanåt. Det sägs att barnen tenderar att kunna sova en hel natt i fyraårsåldern, vilket gör att både du och jag har två år kvar. Hang in there friend!

  Hannah- just vid dagisstart (ja, egentligen överhuvudtaget mellan 1,5-2,5 år) så händer det ju så mycket som barnen behöver tid att bearbeta. Ofta kommer det i drömmar vilket kan ge en orolig sömn. Skönt att ni hittade en metod som fungerade för er.

  Annika - ja, det är ju precis det, att det kan bero på så mycket, det gör ju att det blir svårare att hantera. Men vi provar och ser. De senaste nätterna har varit bättre. Tack och lov. Och tack för din tanke, kära du.

  Frida - Siri vill inte sova i vår säng. Vi har provat, men hon tar kudden och nappen och promenerar in till sig. Alternativt - hoppar runt och leker i vår säng.

  H - Siri vill inte sova i vår säng. Nu sover jag och Signe där medan mannen sover i källaren (för att få ostörd sömn för att bli av med en envis förkylning). Och vi har alltid flyttat runt tycker jag och oftast haft något barn hos oss. För jag tänker som du, det viktiga är inte var vi sover, det viktiga är ATT vi får sova.
  Och vad klok han är den där F :)

  Lizzi - ingenting tyder på det, men det kan kanske vara värt ett försöka att utesluta laktos ett tag för att se.

  Yogini - förlossningarna var ungefär likadana. Normala. Inte särskilt långdragna. Dock med mer komplikationer med Signes förlossning, men då mer för mig då jag fick en skada efter epiduralbedövningen. Siri födde jag helt naturligt utan någon bedövning alls, en väldigt fin förlossning. Tack för din tanke

  SvaraRadera
 11. TACK alla för fina tankar och kommentarer, både här och på min mejl.
  YOU ROCK!

  SvaraRadera
 12. Hej!
  Jag gillar din blogg :-)
  Mina barn har alltid sovit hullerombuller med mig och oss, för att jag står inte ut med att gå upp och krångla på nätterna...om det är hosta så sover de lixom på mig...men det viktigaste är väl att alla är olika, därför funkar inga bra råd. Barnen vet bara själva hur de vill ha det :-)
  Hälsningar
  Carin

  SvaraRadera
 13. Carin - kunde inte säga det bättre själv. Väldigt bra tänkt - inga råd funkar för att alla är olika. Heja dig! Och tack för att du gillar min blogg,alltid roligt att höra!

  SvaraRadera
 14. Testa att knöka ner barnen i samma säng. Det gjorde en kompis till mig, ensamstående och med barn med störd nattsömn. De började sova otroligt mycket bättre. En liten chansning med tanke på att Signe redan sover bra, men kanske värt att ta den?

  SvaraRadera
 15. Anne - ja, absolut en tanke. De brukar sova tillsammans under våra semestrar (då vi ofta bor mycket mer trångt) och då sover de ofta väldigt, väldigt gott (då sover de i varsin säng, men i samma rum) Nu har vi dock inte velat prova det då Siri hostat så förskräckligt (sen i oktober) men ja, absolut en bra tanke. Tack för den!

  SvaraRadera
 16. Anne - det var ju såklart jag som publicerade här ovan, jag har två konton :)

  SvaraRadera
 17. Jag kan bara föreställa mig... Vår stora kille, 2,5 år nu har nyligen kommit in i en sån fas att han vaknar ett antal gr på natten. vi tänker att det är en fas. En reaktion på att han fått ett lillasyskon. Det är det säkert också. Men om fasen aldrig går över...Det skulle vara väldigt tufft. Skickar en styrkekram och hoppas att det ändå gör det för er. Snart...

  SvaraRadera
 18. Borgarbrackan - och jag skickar en styrkekram till er och hoppas (och tror starkt) att det bara är en fas. Men de där faserna kan vara nog så jobbiga. Kram

  SvaraRadera
 19. hej Yogamman

  en del är känsliga för trådlös telefon och trådlöst internetmodem... eller mobilmaster/sändare eller currykors eller ngt annat som stör dem. Själv kan jag väckas när jag sover där det är hög strålning (vi har en mätare) Och barn är känsligare.

  Hoppas ni löser gåtan väldigt väldigt snart...

  Kram från en annan Mamma

  SvaraRadera
 20. Erika - ja, det är ju otroligt mycket som kan störa. Vi bor i radhus så vi har svårt att påverka strålning från grannar,men har gått igenom vår egen.
  Tack för din kommentar!

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!