fredag, maj 06, 2011

Yoga och andning och livet

Jag yogade igår. Rullade ut mattan i shalan i väntan på nästa klient. Jag gör ofta så. Tar tillfället i akt när jag ändå jobbar alldeles i närheten av den stora och uppvärmda yogasalen.
Det var ett bra pass. Ett långt pass. Ett långsamt pass och ett pass med fokus på andning och bandhas (kroppslås).

Jag har haft problem med ryggen ett tag och med hjälp av min yogalärare och naprapat har jag nu fått tips, råd och ett övningsprogram som ska stärka magen så att den blir lika stark som ryggen. Jag har liksom fallit ihop i svanken tidigare och det har orsakat en trötthet och värk.

Och jag tänker att andningen är så magisk. Den är så central i vårt liv och våra kroppar och ändå är det så lätt att glömma den. Att inte syresätta ordentligt. Att inte djupandas ordentligt så att kroppen får en chans att vila. Jag är själv där, och glömmer, titt som tätt. Men jag vet också hur mycket jag kan hjälpa mig själv med andningen. Hur den ger mig mer energi, gör att jag klarar mig på mindre sömn än vad jag behövt tidgare, gör att jag sover bättre och hur jag faktiskt också lärt mig att använda andningen vid fysisk träning så att jag använder mina fettdepåer istället för kolhydrater och allså bränner mer fett.

Allt det där, och lite därtill, kan du lära dig i min distanskurs i medveten andning som jag startar på måndag. Sex veckor via en unik blogg, en sluten Facebookgrupp och med personlig coachning via mejl. Vi är elva anmälda i dagsläget, men det finns plats för fler. Mejla mig på stillatankar@gmail.com vid intresse. Och läs mer här

4 kommentarer:

 1. O va jag skulle vilja gå din kurs. Skulle nog hjälpa min yoga, min sömn och min ångest massor. Synd att jag inte har råd med det. Det verkar fantastiskt. kram

  SvaraRadera
 2. Hej hej!
  Vad skönt att du kan yoga lite innan dina elever kommer. Verkligen perfekt! Åh, du har helt rätt i att andningen är central och så lätt att glömma bort. När jag tränar tung styrketräning glömmer jag bort att andas ordentligt. Jag undrar hur det skulle bli om jag provade att djupandas då?

  Kramar*
  /V

  SvaraRadera
 3. Viralila - jag tror inte att det funkar att djupandas vid hård fysisk träning. Däremot tror jag att du kan optimera andningen genom att använda dig av näsandning.
  Kram

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!