söndag, mars 25, 2012

Bilder från min retreat


 Det blev en fin retreat. Som var relativt välbesökt trots det vackra vårvädret. Ovan ser ni några av deltagarna. Samt min inspirationsbok och meditationsklockor. Vi andades, yogade och gjorde djupavslappning/djupavspänning/yoga nidra.

Jag propagerade för den dagliga vilan (som jag tycker är underskattad) och de flesta av deltagarna gick från retreaten med känslan och medvetenheten om att vilja använda sin andning mer. Och en av deltagarna bokade upp mig för en privat retreat på hennes lantställe i Roslagen med några av hennes vänner. Fint initiativ tycker jag. Bättre gåva till sina vänner är svår att hitta.

För den är ju bra, den där andningen. Den är en partner som följer oss livet. Som kan lugna när vi är stressade och oroliga men också skapa energi när det behövs. Och den är en fin indikator på hur vi mår. En stressad kropp och knopp ger en stressad andning. Och vice versa.

Idag har jag pustat ut med min egen andning. Jag har yogat lite lugnt för att mjuka upp kroppen samt njutit av våfflor i solen i trädgården och lite röda kinder efter några timmars trädgårdsarbete.

Summa summarum har det varit en finfin helg. Jag hoppas att även din varit det.


8 kommentarer:

 1. Tack Maria! Det var en finfin eftermiddag igår! Inte minst gav yogan mersmak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra. I höst får du komma på mina yogakurser, för då tänker jag mig att jag ska hålla sådana. Om allt går som planerat.

   Radera
 2. Så härligt! Jag kämpar på med min andning, andas alldeles för dåligt och bara i bröstkorgen, men jag är nu medveten om det och försöker att ändra på det. Kram Jennifer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om medvetenheten finns brukar det vara tusen gånger lättare. Kämpa på! Och hoppa gärna på min kommande andningskurs (på distans) om du vill. Kram från mig.

   Radera
 3. Det låter som en skön dag!

  Arbetar du förresten även något med barn (eller föräldrar, lärare etc)? Alltså med andning och vila.
  Jag arbetar som förskollärare (är dock tjänstledig för tillfället) och det är ett otroligt viktigt område som tyvärr är alldeles eftersatt. Det är så sorgligt att se tre-fyraåringar som totalt har förlorat förmågan att koppla av och det borde vara uppenbart för vem som helst att här finns viktiga bitar att ta tag i. Tyvärr känner att jag får kämpa i motvind för att få kollegor och barn att förstå vikten av balans mellan aktivitet och vila. Många, både vuxna och barn, förknippar vila med att sova och förstår inte alls att det är betydligt större och viktigare än så. Att det faktiskt är en livskunskap. Tvärtom har jag ibland bemötts av irritation från kollegor som tycker att "så stora barn (3-6 år) inte längre ska tvingas (deras ordval) att ligga och vila".

  Det jag egentligen bara ville säga är att jag tror att en person med dina kunskaper skulle kunna göra stor nytta, t ex inom fortbildning för förskole- och skolpersonal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar inte aktivt med den gruppen. Ännu. Än så länge har jag varit bekväm (lat, osäker?) och hållt mig till de som valt mig, men tanken är att jag ska öppna upp och erbjuda mina tjänster till de som jag tänker kan behöva dem. Och då ligger ju förskole- och skolpersonal nära. Det som är lite tråkigt just där är ju att ekonomin är ganska begränsad vilket gör att de inte ser mina tjänster som något som anses viktigast. Eller så är det bara en fördom jag har. Jag kanske ska börja med att komma till din förskola? :)
   Kram och tack för inspiration som väcker tankar och idéer hos mig.

   Radera
  2. Ja, tyvärr har du nog rätt i det där med ekonomin. Dessvärre har du nog även rätt i att det inte heller är ett prioriterat område men man kan ju alltid hoppas att fler får upp ögonen! Det borde ju egentligen vara en av grundstenarna, likaväl som exempelvis språk och matematik (till och med ännu viktigare, tycker ju jag förstås). Det är ju faktiskt redan i förskola och skola vi har en riktigt bra chans att lägga grunden för en fortsatt förmåga att balansera aktivitet och vila på ett sunt sätt.

   Radera
  3. Ja, vila är ju onekligen en viktig grundsten. Jag upplever dock att den förskola som mina barn går på prioriterar vilan och har en timme efter lunch då de vilar. Vissa av barnen sover medan de som inte gör det befinner sig i annat rum och läser, lyssnar på cd-sagor eller får en saga berättad för sig. Men sedan, när Signe börjar 6-årsverksamheten kan jag inte se någon sådan inplanerad vila i schemat

   Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!