söndag, juli 08, 2012

Den ensamma tiden

Den har alltid varit viktig för mig.
Redan när jag var liten fanns behovet och längtan där
- efter att få vara alldeles själv, i tystnad.

Jag minns att jag ofta tackade nej när min bästis ringde på dörren och ville leka. Hon var min bästis men inte ens det kunde konkurrera ut den där längtan efter att vara själv.

Det är stunderna av ensamhet som gör mig social. Och det är stunderna av socialt liv som drar mig till tystnaden.
De behövs båda.
Den berömda balansen.

I tonåren skämdes jag för mitt behov. Jag upplevde att jag var den enda som ville ha de där stunderna av stillhet. Så då försökte jag vara som alla andra och göra så mycket som möjligt.
Det kändes aldrig riktigt bra.

Det var först i 30-årsåldern som jag vågade erkänna, både för mig själv och andra, att jag behöver fylla på för att orka med. Då behövde jag inte längre komma med bortförklaringar eller vita lögner de gånger jag valde bort en fest för lugnet.

Nu står jag mer än någonsin för behovet. Med yogan och meditationen i mitt liv är det inte längre självklart bara för mig utan för alla runt omkring mig.

Med små barn är det ibland svårt att få behovet av total tystnad och ensamhet tillfredsställt.
Då är det lite extra fint med en man som reser bort med dem några dagar så att jag verkligen kan få vara just stilla.

4 kommentarer:

 1. Just så. Jag kunde inte ha beskrivit det bättre själv. Det är också en skön känsla att kunna vara ensam tillsammans med någon (fast antagligen ganska omöjligt med barn..). Att bara kunna samexistera utan några krav på att prata eller umgås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den ensamheten som du skriver om är fantastisk. Fast för mig är det inte att vara ensam, det handlar mer om en skön trygghet av att vara en helhet, på ett magiskt vis

   Radera
 2. jag känner igen känslan av att verka annorlunda än andra. Tack för att du sätter ord på hur det var även för mig
  /andrea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi är ganska många som har det/har haft det så. Nu pratas det mer om det, upplever jag i alla fall, och det känns väldigt bra.

   Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!