fredag, september 14, 2012

40-årskris?

"Tänk om jag har en 40-årskris. Det är mycket som snurrar runt nu, i och omkring mig. I knopp och kropp. Vad är vad och vad är jag? VAR är jag?"

Så skrev jag i min dagbok efter en av utbildningsdagarna i yinyoga i början av augusti. För det var där det eskalerade. Min känsla av att vara tung och sorgsen.
Känslan har funnits där ett tag men den har varit begränsad, jag har kunnat fungera tillsammans med den. Men jag vet att jag och min vän U pratade om det och att jag sa att jag var rädd för att känslan på sikt skulle geggas in i allt.
Jag tror att den har gjort det nu. Och det gör att jag verkligen inte vet varken ut eller in. Att det enda jag vill är att få vara helt, helt själv. Som småbarnsförälder är det en omöjlig ekvation. Så klart.
Men jag måste. För att bena i vad det handlar om. Och 40-årskris eller inte är egentligen ganska ointressant. Alla kriser är utveckling, på ett eller annat sätt. Men det är lite extra tufft när det blir existentiellt.

Jag känner mig så gammal helt plötsligt, på alla plan. Jag ser mig i spegeln och ser någon annan. Jag möter mitt ansikte på ett foto och slås av hur rynkig jag börjar bli. Och hur lik min mamma jag är.
Jag sitter i mina bilköer och tänker att vi är galna som köpte det där radhuset ute på ön, det blir alltid sådana projekt att ta sig någonstans.
Jag tittar på min man och tänker "jaha, är det han jag bor ihop med, vi hinner knappt prata med varandra"
Och sådär håller det på.
Och är ganska tungt och sorgsamt.
Och precis så mycket L I V E T som det nog ska vara, emellanåt.

10 kommentarer:

 1. Finaste! Jag hör dej och jag känner igen mej. För jag oroar mej också - för att en del av livet verkar rinna genom fingrarna, samtidigt som man blir så "medveten och närvarande" i den andra delen. Tror du förstår hur jag menar?!

  Önskar förändring, men inte heller så mycket att det ska göra alltför ont. Samtidigt är det tungt att vara i ovissheten och väntan.

  Som sagt. Det gör ont när knoppar brister och snart brister vi ut i 4.0. Kris eller inte.

  Kram fina - och du, rynkorna ser också jag i mitt eget face, men det känns helt okej. Vackra är vi :)
  -SolhälsningsNina-
  (oinloggad just nu)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vackra är vi. Jag kan känna det vissa dagar. Andra dagar känner jag mig bara ful och gammal. Och fastnar liksom i det där som du så fint beskriver att " livet verkar rinna genom fingrarna, samtidigt som man blir så "medveten och närvarande" i den andra delen"
   Men som sagt, det är väl det som är livet. Hang in there. Kram!

   Radera
 2. Jag tror, precis som du ju ger uttryck för, att det är just så Livet är då och då, men det innebär förstås inte alls att det blir mindre smärtsamt eller därmed inte ska bearbetas och hanteras. Samtidigt tänker jag att du som på så många plan bearbetar kanske gör just vad du kan? I den situation som är möjlig just nu, menar jag. Kramar till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gör nog vad jag kan. Men det finns ett plan där jag definitivt kan göra mer. Just nu vet jag dock inte hur. Tills dess får det vara så här. Jag behöver hitta rätt plattform. Kram tillbaka

   Radera
 3. Ett tips kan vara att gå och kolla dina hormonnivåer. Och du, det är bara skrattrynkor vi har i fejset! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan vara en bra idé, ska nog boka en rejäl hälsoundersökning nu när jag är 40 och allt. Tack för tips!

   Radera
 4. Tror inte sånt där har så mycket med ålder att göra egentligen, utan snarare med olika skeenden och övergångar i livet. När man är mitt i ett avslut, eller håller på att påbörja något nytt och spännande (men oftast också lite läskigt) så är det nog lätt hänt att tvivlet kommer krypande på alla möjliga plan. Vi befinner oss i något nytt och okänt och har inte riktigt kontroll över det. Så tror jag i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har rätt, det handlar inte om ålder utan om skeenden och övergångar i livet. Dock har mina utvecklingsfaser sammanstrålat rätt bra med mina 20,30 och 40-årsdagar.
   Kram till dig

   Radera
 5. Åh var så länge sedan jag hann läsa bloggar. Saknar dig blogg. Tänker på dig! Snart champagne tillsammans? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att vi snart ska dricka champagne kära du. You need it! And I need it!

   Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!