söndag, december 02, 2012

När yogan blir mindre blodig

Den var på blodigt allvar ganska länge. Min yogapraktik. Om jag inte gjorde hela min serie så hade jag liksom inte yogat, tyckte jag då.
Det gjorde att det blev så allvarligt och seriöst varje gång jag rullade ut min matta. Och det tog tid, tid från annat.

Yogan är på ett helt annat sätt nu. Och jag tackar min utbildning för det. Den har fördjupat min förståelse för både yogan och min egen kropp.
Nu är yoga b a r a glädje, inte allvar alls. För med glädjen kommer nyfikenheten och närvaron som gör att tiden på mattan blir precis så värdefull som den ska vara.
Och precis som jag skrev i ett annat inlägg så yogar jag varje dag nu. Och då är definitionen av yoga att rulla ut min matta och sitta på den och andas en stund. Allt annat blir bonus. Det gör att det blir några minuters andning ibland. Och två timmar ibland.

Min utbildning har också gjort att jag fått upp ögonen för hathayoga och yinyoga och kan lägga in det som fina pass i mina andningskurser och på de yogatillfällen som jag har med mina kollegor på det stora företaget. Rädslan för att experimentera (för det går liksom inte riktigt om man ska vara hårdnackad ashtangautövare) har övergått i en övertygelse om att vi må å s t e experimentera för att hitta varje yogis egna och unika möjligheter. Vi har alla olika kroppar och förutsättningar, det går inte att stöpa alla i samma form.
Det blir extra tydligt när jag imorgon får tillbaka en av mina trogna yogisar efter ett långt uppehåll. Han har opererat knät och får inte belasta det. Så imorgon kör hela gruppen ett pass med fokus på axlar och nacke och ryggrad.

Tack yogan. Igen och igen och igen.

Bilden är från i fredags när jag åkte till shalan tidigt, alldeles själv, och körde ett lugnt och relativt kort hathapass som var precis vad min kropp behövde efter torsdagskvällens miniretreat (som jag höll på Mamita) och tungheten som alltid kommer med min mens.

10 kommentarer:

  1. JA visst är det bra att kunna känna att även om man inte hann hela programmet så har det man gjort varit bra ändå för någon annan dag ser möjligheterna ut på ett annat sätt.

    Jag har förmånen att kunna gå på mjuk yoga som är till för nybörjare, de som vill ha mer meditativ yoga eller de med skador. Det är inte helt slött ändock det passet ;, men ändå mycket fokus på andningen.

    sen kan jag även gå på annan mer fysisk yoga (som ger mig rejäl träningsvärk) om jag känner för det. Så varje vecka får jag det bästa av båda två och även om jag kommer att tycka att jag nu kan det här lite enklare så kommer jag fortsätta gå just för att det passet fyller sin funktion så väl på alla sätt och vis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min erfarenhet, efter att ha börjat den här utbildningen är att yogan blir precis vad du gör den till. Du kan gå på ett mysorepass eller ledd fortsättningsklass och "fuska dig" igenom passet så att det blir mjuk yoga. Och du kan gå på det som kallas mjukyoga och jobba hårt med teknik, andning och muskler och bli väldigt, väldigt trött. När jag jobbar med teknik och bara gör solhälsningar blir jag mer trött än när jag "bara" flödar igenom serien. Det är skönt att ha den kunskapen och erfarenheten i kroppen, att kunna få det bästa oavsett vad jag väljer.
      Och vad KUL att du gillar Malins bok!

      Radera
  2. Jag vill yoga. Jag har provat så många gånger hemma. Läst, tagit hem appar, provat dvd. Letar efter ett bra pass att prova för att sen kunna yoga lite hemma varje dag. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att du yogar hemma. Kanske kommer du så småningom att hitta en bra lärare och en shala där du kommer att hitta rätt. Kram!

      Radera
  3. Min yogalärare jag hade, sa en gång att yoga handlade inte bara om övningar och att andas utan även att själv inse hur mycket man orkar just den dagen. Något jag tog fasta på i olika sammanhang. Vi hade ett ganska långt samtal men det här var summan av kontentan... Kramar H.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, precis så är yogan, att lyssna inåt på sig själv och sin egen kropp och utgå därifrån. Klok lärare. Och kloka du som tog fasta på det. Kram

      Radera
  4. Det låter verkligen fantastiskt. Jobbar på den tanken dagligen. det är så lätt att man känner sig misslyckad bara för att man inte gjorde alla de övningar man tänkte från början. Då är det lätt att motståndet för att träna dyker upp istället för lusten :)

    ha det fint! Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna, ja, precis där du är nu var jag innan jag började min utbildning. Nu finns yogan med mig varje dag, även om det ibland bara handlar om att rulla ut mattan och sitta på den någon minut och andas och sträcka ut.
      Önskar dig lycka till i din yoga. Kram från mig!

      Radera
  5. Jag började med Ashtanga för drygt tio år sedan och liksom du tyckte jag inte att jag hade yogat om jag inte gjort hela serien. Det hjälpte såklart inte att min första instruktör i Stockholm var rätt strikt (nu i efterhand kan jag tycka att hon även var militärisk och rätt kall som person) men då jag inte hade något att jämföra med. Jag testade även Bikram.

    När jag hittade Hot Power Vinyasa när jag flyttade till USA var det som allt ramlade på plats för mig. Fortfarande lika fysisk men mycket friare, plats för alla, inget rätt eller fel, nyfikenheten, öppenheten, lekfullheten, närhet till skratt och det fria flowet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min första ashtangalärare var precis sådär strikt, traditionell och militärisk som din. Min erfarenhet är att många i den traditionella skolan är just sådana. Och de kan vara ganska tuffa i sina justeringar/korrigeringar också. Då hade inte jag heller något att jämföra med, men så bytte jag lärare och studio och fick lite mer av den "nya" skolan, den mjukare synen på det. Och nu, på Atmajyoti är det bara det vi kör på. Helt ärligt är jag någonstans mittimellan när det gäller min egen praktik. Jag gillar att bli justerad och korrigerad när jag vill utmana mig men jag gillar också förståelsen för allas olika kroppar och att lyssna in, att inte bara gå på. Och det friare känns roligare, särskilt när jag undervisar.

      Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!