onsdag, april 17, 2013

Stänga av det yttre och lyssna inåt

Yogan gör mig stark. Inifrån och ut. Vissa dagar är tuffare än andra och det märks även i min praktik. En sidoplanka kan ena dagen kännas enkel och den andra vara tung, tung, tung.
Precis som livet.
Och jag tänker att det är precis så det ska vara.
Det är när jag börjar jämföra mig med andra som jag kan börja vackla.

Under mina klasser poängterar jag ofta och mycket vikten av att lägga fokus på sig själv, sin kropp och andning och inte så mycket på det som händer runt omkring.
Yoga handlar om att stänga av det yttre och lyssna inåt.
Det är lätt att hamna i prestationsdelen när man ser grannen slänga upp benen bakom huvudet medan man själv kämpar med att få ner hälarna i mattan i hunden.
Och när vi börjar jämföra så kommer tvivlet.  Och med tvivlet kommer osäkerheten. Och med osäkerheten är det att lätt att ge upp.

Så – fokus på dig och det som händer i dig och runt dig. Inte på det grannen gör.

Det fokuset hjälper mig även utanför mattan. Det hjälper mig att se det som är viktigast, oavsett om det handlar om att välja mat i affären eller ta det där beslutet om jobb. Det hjälper mig att lyssna in vad som känns bäst för mig, i stunden. Det hjälper mig att våga stå för mina egna beslut även om de runt omkring tycker annorlunda.

Vad hjälper dig att se det som är viktigast?6 kommentarer:

 1. Intressant det du skriver. Konstigt nog har jag mycket sällan brytt mig om vad andra kan, gör eller väljer. Kanske för att andras prestationer och även mina egna känns så oerhört ointressanta. Jag är alltid mycket mer intresserad av vad människor tänker, tycker, känner och drömmer om än deras prestationer. Har alltid bara brytt mig om att lära mig nya saker och att växa och mogna som människa. Det har varit mina. Genom meditationen tycker jag att insikter om prestationers ickevärde blir extra tydligt. Kommer väl ihåg att jag som liten alltid blev bekräftad för den jag var och aldrig någonsin behövde prestera för att känna mig värdefull. Kanske är det en delförklaring till varför jag ytterst sällan jämför mig med andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh, det låter skönt att vara så trygg från uppväxten. Härligt!
   Och visst är det SÅ mycket mer intressant med vad människor tänker, tycker, känner och drömmer än vad de presterar. Heja dig! Och tack för dina tankar!

   Radera
 2. Du är klok som en bok, dig skulle man ha som livscoach. Jag har svårt för det där att se det som är viktigast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att boka tid då ;)
   Kram!

   Radera
 3. Förutom att hålla med Tina häruppe som så klokt skriver att du är klok som en bok så är jag überförtjust i dina yogabilder.
  De får mig till att vilja kasta mig huvudstupa och bums över yogamattan. Ha en fin helg! Kram/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. vad roligt att du gillar mina yogabilder! Ibland känner jag att det kanske blir för mycket, men jag tycker själv om bloggar som blandar text och foto om just yoga. Blir en fin helhet. Ha en fin helg du också! Kram

   Radera

Tack för just din tanke, den är viktig!