fredag, juni 26, 2009

Kumbhaka - att hålla andan (andningstips, del fem)

Jag fick en kväll över igår. Jag skulle ha hållt en session, men klienten avbokade och helt plötsligt stod jag själv på mitt yogaställe (som är stängt för sommaren).

Det var det bästa som kunde hända. Istället för att ta bilen hem till Mälarön igen så rullade jag ut mattan i den stora yogashalan. Sen gjorde jag hela första ashtangaserien, med min andning och min närvaro.
Det var maffigt att vara där, helt själv.

Efteråt, efter den långa djupvilan satt jag kvar en lång stund och andades. Det blev Kumbhaka. Det är en övning som övar förmågan att hålla andan mellan in-och utandning och så småningom mellan ut-och inandning. I de här uppehållen får man ett par sekunder av fullständig tystnad. Ingenting händer, inte ens andetagen hörs.

Jag brukar börja min Kumbhaka med Sama Vritti för att känna att jag har rätt flöde i andningen. Sedan börjar jag, sakta, att hålla andan efter varje inandning och så småningom även efter varje utandning. Det gäller att hålla andningen jämn och att låta andningsuppehållet vara lika långt som andetagen. Börja räkna till två, öka gradvis upp till fem, sex.
Det är lätt att bli lite yr och orolig när man gör den här övningen första gången. Avbryt då, lägg dig ner och återgå till jämn andning.
Undvik också övningen om du är gravid och/eller har högt blodtryck.

5 kommentarer:

 1. Så underbart det låter! Vad glad jag blir, att du fick en stund för dig själv...det behövde du nog va?
  Ta hand om dig vännen!
  stora kramen!

  SvaraRadera
 2. Vad härligt med en stund att ägna åt dig själv. Jag är också bäbismamma & vet hur viktigt det är. Namasté Ulrika

  SvaraRadera
 3. Fröken blund - ja, helt rätt, jag behövde verkligen en stund för mig själv.

  Ulrika - hej och välkommen hit och tack för kommentar. Och visst är det viktigt att få unna sig tid för sig själv. Livsviktigt. Namaste!

  SvaraRadera
 4. Jag följer med spänning dina andningsövningar och lär mig sakteliga....tack!♥

  SvaraRadera
 5. Therese - kul! Hoppas att du gillar dem.

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!