måndag, september 20, 2010

Yoga Nidra

Jag kommer fortfarande ihåg rummet. Högst upp i ett av husen på Sveavägen. En slingrande trappa och en svag doft av rökelse. Jag minns att jag blev andfådd av att gå i trappan.

Jag blev andfådd av ganska mycket på den tiden. Jag hade fått mitt första chefsjobb i en tuff bransch, var ansvarig för många av mina tidiga kollegor och jobbade i motvind med många omorganisationer och uppsägningar. Och jag var trött. Slutkörd.
Så det där rummet blev min räddning.

Det var mitt första möte med yogan. En variant av kundaliniyoga. En variant som inte förförde mig. Däremot blev jag förförd av djupavslappningen på slutet. Yoga Nidra. Namnet är sanskrit och betyder fysisk sömn. Det är ett tillstånd mellan sömn och vakenhet. Att fullt medveten uppleva att kroppen sover. Ett enkelt sätt att komma ner i varv, lagra energi och förebygga stress.

Allt jag gjorde var att ligga där, på en yogamatta, i mörkret, med Adolf Fredriks kyrktorn utanför fönstret,blunda och lyssna på instruktionerna.

Nu instruerar jag själv i Yoga Nidra. Bland annat på söndag under min Sweet Retreat. Är du nyfiken är du varmt välkommen.

9 kommentarer:

 1. Yoga nidra är verkligen fantastiskt. Synd att jag bor så långt ifrån Stockholm för annars hade jag gärna kommit

  SvaraRadera
 2. Jag känner igen mig i det du skriver. Djupavslappning är magiskt. Jag önskar jag bodde i Stockholm fortfarande. Hade gärna deltagit. Kram.

  SvaraRadera
 3. Jag känner igen mig i det du skriver. Djupavslappning är magiskt. Jag önskar jag bodde i Stockholm fortfarande. Hade gärna deltagit. Kram.

  SvaraRadera
 4. Något sådant hade jag behövt jag också. Det låter underbart!

  SvaraRadera
 5. Min första helg på 8 veckor som jag ska vara helledig, kan inte sätta mig i bilen söndagmorgon och köra två timmar för att delta. Blir liksom fel, hur gärna jag än vill! För det låter fint.

  SvaraRadera
 6. fysisk sömn, så sant. jag visste inte det, men så känns det faktiskt när vi gör det på måndagkvällar där i blåa rummet. det är bra grejer, yoga nidra. hoppas ni får det fint på söndag!

  SvaraRadera
 7. Tina - kanske finns Yoga Nidra på en plats närmre dig. Fortsätt att unna dig den!

  Sanna - jag säger som jag sa till Tina här ovan, kanske finns Yoga Nidra på en plats närmre dig. Om inte så är du välkommen i oktober eller november om det skulle visa sig att datum sammanfaller med någon resa hit. Kram

  K - hoppas att du kan unna dig det någon gång, att det finns nära dig. För det ÄR ljuvligt. Verkligen. Sen finns Yoga Nidra på cd/mp3 och det är minst lika bra. Även om det blir lite magiskt att utöva det i grupp.

  Annika - Yoga Nidra ÄR fint. Men en ledig helg är också finfint. Och jag förstår verkligen att du väljer att njuta av den på hemmaplan. Ingen fara kära du!

  Anna - Blå rummet och Yoga Nidra. Låter nästan som stället där jag praktiserade det första gången. TÄnk om det är samma. Men om inte så är det ju häftigt att du gör det varje måndagkväll. Och jag tror att min retreat blir bra, väldigt bra, både för mig och de sju anmälda! Tack för din kommentar

  SvaraRadera
 8. Använder mig av Yoga Nidra djupavslappning nästan dagligen just nu. Finns som redan skrivet på cd också. Jag har en med två spår, kort och lång version. Den får mig att verkligen slappna av! Härligt att du använder dig av den i dina workshops.

  SvaraRadera
 9. Maria - ja, den finns på mp3/cd också. Det är så jag använder den när jag praktiserar själv. Och jag har också den med två spår, en lång och en kort. Jag kör den långa på mina retreats. Ibland med chakra-scanning, ibland utan

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!