onsdag, januari 26, 2011

En lös tand

För ett och ett halvt år sedan skadade sig Signe när hon föll ur en säng i huset i skärgården.
Vi var både hos vårdcentral, på akuten och hos tandläkaren för att kolla så att allt var okej,
Det var det. Med en liten parentes. Tandläkaren berättade att tänderna i överkäken kanske skulle kunna vara skadade, men att den skadan kanske inte skulle visa sig förrän senare.

Skadan visade sig igår kväll. Då skulle Signe äta ett äpple, bet i det och kostaterade sedan, på hennes alldeles egna coola och avslappnade vis "pappa, min tand är lös".
Mycket riktigt. Vänster framtand i överkäken var lös. Ordentligt lös.

Idag var vi hos tandläkaren. Och tandläkaren konstaterade att ja, tanden är nästan helt död, det är bara att dra ut den och vänta på att den permanenta tanden ska komma fram (den är inte skadad visade röntgenplåtarna). Så på tisdag är det dags för Signe att dra ut sin första tand. Och med samma coola och avslappnade vis säger hon bara "jag är stor nu, jag har en lös tand och jag ska få en stor glugg, det är ganska coolt mamma"

Riktigt så cool är inte jag. Just nu. Det är en hel del som skaver. På olika sätt och vis. I mitt liv. Och sömnen är mer eller mindre obefintlig. Igen.
Så det blir en långhelg i skärgården. Med min lilla familj. Det blir svävare över isen för att komma dit, huset ligger på en ö. Vår alldeles egna lilla ö.

12 kommentarer:

 1. Lyssna och lär av ditt barn! Tänk så mycket livsvisdom och accepterande det finns hos små barn. Vi vyxna böt tagga ned i våra försök att vara perfekta och istället vara accepterande. Coolt!
  fin blogg du har och Yoga är livet!

  SvaraRadera
 2. Styrkekramar till dig, och jag vet vad det är frusterande när sömnen krånglar.. Avslappningscd och spikmatta är bra knep, men man måste väl lösa problemet som orsakar sömnstörningen. Ja du vet ju allt redan...

  SvaraRadera
 3. Jag hade också en glugg från tre års ålder tills de nya tänderna kom. Det är jättefint och coolt som tusan

  SvaraRadera
 4. Önskar dig en härlig helg med starten på den vändning när det gäller sömnen, som kommer komma, när du är redo att ta emot den. Styrkekramar till dig.

  SvaraRadera
 5. Cool tjej! Och mamma :) Låter härligt med långhelg i skärgården. Hoppas du får sova!

  SvaraRadera
 6. Jag håller tummarna för att allt går hur bra som helst för Signe på tisdag och det kan ju verkligen se hur coolt ut som helst med en lucka. Åtminstone på barn! En av Rubinens dagiskompisar har gott igenom samma sak med en lucka som pryder det hela nu.
  Sedan hoppas jag förstås att du får vila lite och att sömnen ordnar upp sig. Jag vet ju hur det kan vara och det är verkligen förskräckligt i de där perioderna då man sover fragmentariskt.. Hoppas ni får en fin helg tillsammans! Och kramar!

  SvaraRadera
 7. Tänker på dej!
  önskar dej allt gott, sömn och massor av kärlek!

  SvaraRadera
 8. åh vad spännande, mycket av det du skriver att du jobbar med och hur du uttrycker påminner så mkt om vad min mamma jobbar med, som sjukgymnast med BKT-inriktning. Hon har lärt mig en del om dem existensiella inriktningen och mindfulness. Kul!

  SvaraRadera
 9. Jag skickar dig stilla tankar :-) Kram på dig! P.s Tvåan på Humanova startar i veckan i Malmö. Cannot wait!

  SvaraRadera
 10. Ullis - ja, barn är läromästare i att leva i nuet, för dem finns ju liksom inte något annat.
  Tack för din kommentar!

  Ulrika - att lösa sömnproblemen är såklart a och o, precis som du skriver, men avslappning och spikmatta är ständiga följeslagare även till mig. Och att sova varannan natt i källaren (för att vi inte ska vara utsjasade både jag och mannen)

  Kattmamman - coolt!

  Helen - jag har varit redo för en vändning av sömnen i fyra år nu :)
  Min sömn är det ju egentligen inga problem med, det handlar ju mest om att barnen vaknar för att de är hostiga, drömmer, tappar nappen osv.

  Annika - och tänk, vi har fått sova. Riktigt bra! Och även gjort några solhälsningar framför den öppna spisen. Urskönt!

  k - tack rara du för fina ord och peppning inför morgondagens tandläkarbesök! Kram

  Nina - tack och tack och tack igen!

  Leila - spännande att höra!

  Sanna - härligt att du börjar tvåan! Stort lycka till

  SvaraRadera
 11. Min dotter ramlade när hon var 1,5 och ena tanden veks bakåt. Vi var tvungna att dra ut den. Det var jobbigt på alla sätt. Hon var inte lika cool som Signe då. Men det jobbigaste var att vi fick återvända till tandläkaren tre dagar efter utdragningen eftersom pulpan (nervpaketet) inte hängde med då de drog ut tanden. DET var jobbigt. Nu är allt bra och hon har ett alldeles eget utseende med sin lilla glugg - finast, såklart! Det kommer säkert gå bra för Signe, men kolla så pulpan hänger med...
  /Paula

  SvaraRadera
 12. Paula - oj, det lät jobbigt. Hur märkte ni att pulpan inte hängde med, är det ngt man kan se innan eller hur funkar det (frågar jag som har noll koll på det där trots att min mamma är tandsköterska)
  Tack för din kommentar, och härligt att höra att din dotter också har ett unikt glugg-utseende :)

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!