torsdag, januari 20, 2011

Vila i vilan

Jag vilar varje dag. I vilan. Jag stänger av det yttre och lyssnar inåt. På olika sätt. Och jag gör det för att stilla mina tankar en stund, detta virvarr av måste-borde-ska-vill-tänker som pågår i mitt huvud och min kropp.

Vårt samhälle uppmuntrar tillgänglighet. Det är lätt att falla in i att vara ständigt uppkopplad, i alla olika bemärkelser. Men det var nog inte riktigt det som var meningen när vi skapades, en gång i tiden.
För någonstans tar det stopp. Tänker jag.

Och för att orka måste vi vila. Utan vila tar energin till sist slut. Det är lite som med mina lejon, om de inte får vila och återhämta sig mellan jakttillfällens så orkar de liksom inte fälla några byten. De är smarta djuren, vi människor tenderar till att jaga hela tiden. Efter vad? Vad jagar du? Och hur kan du hitta vilan i ditt liv och verkligen vila i vilan, inte göra det för att du måste.

Vilan behöver inte vara lång. Hellre små mikropauser än inga pauser själv. Att ta en kort promenad på lunchen för att få dagsljus och en stunds vila från jobbet. Att avsluta dagen med en enkel andningösvning innan det är dags att lägga sig. Att bara gå undan en stund för att hämta vatten och verkligen vara närvarande i stunden och inte tänka på allt som behöver eller borde göras.
Att läsa kvällssagan med barnen och verkligen vara där, med boken, med deras kroppar mot min och orden i rummet, inte i tankarna på morgondagens möte eller dagens kommentar till en kollega som kanske kunde ha blivit bättre.

Vila i vilan. Det är en konst. Men jävlars vilken vacker konst det är.

(Här känner jag också att det passar alldeles utmärkt att tipsa om Marie Söderströms utmärkta bok "Vila, om den sköna konsten att varva ner")

11 kommentarer:

 1. Tack för tipset. Något jag verkligen borde öva på att göra. Vissa dagar dråsar man ned i soffan på kvällen och inser att man varit på högvarv tretton timmar i sträck utan någon som helst paus. Ja, kanske har man suttit en stund men då har man jagats av tankar istället.

  SvaraRadera
 2. Ja jädrars va skönt det är! Och för min del handlar det om att jag andas. Är det stressigt på jobbet, sätter jag mig och stänger av telefonen, tittar ut och andas. Stilla. En stund. Och jag har lärt mig allt i yogan om att vila. Du bekriver det fint Maria!

  SvaraRadera
 3. Det är inte alltid helt lätt att ta sig tid till att vila, men paradoxalt nog får man ju faktiskt mer gjort då, förutom att man mår så mycket bättre! Vi har sannerligen en hel del att lära av djuren och naturen. De anstränger sig aldrig mer än nödvändigt och mår bättre än de flesta människor.

  SvaraRadera
 4. Sannerligen!
  Så gudaskönt det är att vila!
  För några år sedan fanns knappt på kartan att jag skulle s.ä.t.t.a mej ner, ännu mindre l.ä.g.g.a mej ner... och bara vara. Bara andas. Eller maratontitta på Desperate Housewives-boxar :)

  Låtom oss missionera vilans läkande kraft! :)

  SvaraRadera
 5. Själv mediterar jag varje dag, kortare eller längre.Och nu väntar ett härligt yogapass. Kram Lotta

  SvaraRadera
 6. Jen - ja, jag tror att det många gånger är just tankarna som vi behöver vila ifrån, och att det är lätt att vi inte vilar från dem utan lägger oss ner och vilar fysikt, men glömmer det där andra.

  Annika - ja, jag andas också. Och det har jag yogan och meditationen att tacka för.

  Jenny - ja, vi har ju ofta tid att stressa, så då borde vi rimligtvis ha tid att vila också :)

  Nina - ja, vi missionerar vilans läkande kraft, det är en bra idé! Fast visserligen gör vi ju redan det. Kram

  En vacker vardag - meditation och yoga är ju fantastisk vila. Jag mediterar också varje dag, runt 15 minuter innan jag somnar på kvällen

  SvaraRadera
 7. Man lär sig mycket på sagostunden med barnen! Inte minst hur mycket meditation och totalt här-och-nu-fokus betyder...

  SvaraRadera
 8. Man lär sig mycket på sagostunden med barnen! Inte minst hur mycket meditation och totalt här-och-nu-fokus betyder...

  SvaraRadera
 9. Helle - ja, visst är det så. Sagostunden är extra viktig för mig, tack vare det.

  SvaraRadera
 10. Mycket klokt och fint skrivet tycker jag!

  SvaraRadera

Tack för just din tanke, den är viktig!